21.2.11

Nota Rahsia terbenam di Gambar.

Cuba kamu dekati gambar layang-layang itu. Kamu klik bahagian kiri eh? kanan mouse dan  'Open with' dengan program WINRAR atau WINZIP dsb.Jika tidak boleh secara terus  kamu 'Save Images As' itu ke komputer terlebih dahulu dan lakukan semula seperti di atas. Kamu pasti mendapat nota yang ada tersembunyi disitu dan laporkan kesini.Aku menunggu ni. Sebenarnya fail gambar ini telah digabungkan bersama fail nota dengan perintah dos untuk menjadi fail gambar yang baru.


Untuk itu:-
1. Sediakan satu fail (bmp,gif, png  atau jpg) gambar . Aku pakai layang01.jpg
2.Sediakan Nota dalam bentuk dari mana program penulisan dan di zip kan. Aku pakai fbi01.txt -> fbi01.rar guna notepad dan Winrar jer.
3. Untuk memudahkannya letakkan mereka di satu direktori. Aku letaknya di C:\


Sekarang masuk ke ( Start >>Run =>Taipkan CMD dan Enter ) Pada arahan dos itu pergi lah dimana 2 fail itu diletakkan. Aku gunakan arahan cd.. untuk undur ke C: dan gunakan arahan copy kedua fail kamu tersebut untuk menciptakan fail baru ( copy /b layang01.jpg+fbi01.rar israel.jpg   >> Enter ) : Nota-gunakan nama fail kamu sendiri k. Perhatian ada juga terdapat  jarak diantara tulisan aranan itu.
Untuk lebih memahaminya ditunjukkan screen shootnya semasa  aku membuat arahan tersebut. Fail baru diguna pakai seperti biasa.Selamat mencuba. Sekadar bagi yang belum tahu. Teknik menggabungkan fail-fail seperti diatas kepada satu fail baru sama seperti resepi masakan. Jangan hangit ya

2 comments:

www.myatiq.blogspot.com